Parenting Neconditionat – cartea de baza a parentingului MEU

Ioana Girmacea-Nicusan: „Credeam ca trebuie sa ne descurcam doar noi doi si sa si zambim toata ziua”
January 27, 2014
Mihail Musat – Cum sa alegi stilul potrivit de parenting pentru tine si copilul tau
February 4, 2014
Arata tot

Parenting Neconditionat – cartea de baza a parentingului MEU

In octombrie, cand am aflat ca sunt insarcinata, a inceput „marea documentare”. Carti, articole, filme, aplicatii pe telefon si participari la evenimente. Am invatat cum sa extrag informatia potrivita pentru mine din fiecare, pentru ca nu am gasit nici una pe care sa o accept cap-coada. Cu o singura exceptie: cartea lui Alfie Kohn, „Parenting Neconditionat”.

Am aflat despre Alfie Kohn de pe site-ul Totul despre mame, care anunta venirea sa la Bucuresti si faptul ca ii poti cumpara cartea de pe site-ul lor. Nu am ajus la conferinta lui, pentru ca am aflat de eveniment exact in saptamana cu pricina. Insa, m-am documentat cu privire la acest om care pleda pentru o educatie care pentru majoritatea e vazuta ca „neconventionala” si in decembrie mi-am comandat si eu cartea.

Pot spune ca a fost cartea pe care am citit-o cel mai lent dintre toate cartile de parenting de pana acum. Si nu pentru ca cele 190 de pagini ar fi dificil de lecturat, dimpotriva, ci pentru ca am savurat cuvant cu cuvant, situatie cu situatie. Practic, la fiecare situatie expusa in carte ma gandeam si analizam cum au procedat parintii mei, cum procedeaza cunoscuti de-ai mei, cum as proceda eu si ce anume trebuie sa adopt de acum. Pentru ca este cartea care se pliaza exact pe stilul meu de parenting si ma ajuta sa imi cresc un copil fericit, nu un copil care sa se adapteze tiparelor societatii.

Suntem crescuti de o societate care ne invata de mici cu laude si pedepse, cu temeri si limite, cu tipare si ingradiri. Suntem obisnuiti ca parinti sa gandim „cum sa imi fac copilul sa ma asculte”, in loc sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat: „cum sa imi fac copilul fericit, independent, creativ”. Pentru ca suntem obisnuiti sa gandim pe termen scurt, in loc sa ne gandim la cum va fi acel copil cand va creste mare si ce isi doreste el de fapt.

Este cartea pe care o tin aproape si pe care o recomand tuturor oamenilor, indiferent ca sunt sau nu parinti, pentru ca, inainte de toate, au fost si ei copii. Este cartea care trebuie sa existe in biblioteca fiecarui actual sau viitor parinte deschis la minte.

O vrei si tu? O poti lua de aici.

Sursa foto: book-express.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericita, mereu cu zambetul in dotare. Sunt mama Rebecai, o fetita zambareata, nascuta fix pe 1 iunie.

3 Comments

  1. Ioana G. says:

    Am citit-o si eu pe nerasuflate. E o carte superba din care inveti cu fiecare paragraf. O recomand oricui este sau vrea sa devina un parinte bun.

  2. […] Am citit foarte multe carti despre cresterea copilului cat am fost insarcinata. Sotul meu glumeste si acum pe chestia asta si imi spune ca am citit mai multe carti decat doctorul. Dar numai una singura a fost pe gustul meu de la inceput pana la capat, acceptandu-i si aprobandu-i intregul concept si toate teoriile. Iar de atunci am inceput sa il indragesc si sa il urmaresc pe Alfie Kohn, autorul bestseller-ului care mi-a format directia de crestere a copilului – „Parenting neconditionat” – despre care am scris, de altfel, aici. […]

  3. […] Incerc sa va conving in fiecare zi sa va inscrieti la Conferintele Totul despre mame cu Alfie Kohn nu doar pentru ca Blog de Parinti este partener media al acestui eveniment, ci si pentru ca eu cred cu tarie ca din ce in ce mai multi parinti ar trebui sa afle despre stilul de parenting neconditionat propus de Alfie. Daca inca nu ati aflat ce inseamna parenting neconditionat in viziunea lui Alfie Kohn, va spun pe scurt ca e vorba de a-ti iubi copilul neconditionat, fara sa il pedepsesti atunci cand face ceva ”rau”, de a te gandi la fericirea si la nevoile lui pe termen lung, de a-l face sa gandeasca creativ si independent de dorintele si de aspiratiile tale pentru el. Mai multe despre cartea Parenting Neconditionat am scris aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.