”Lasa-l, ca e copil!”

Cand vacanta e mai presus decat alimentatia copilului
July 28, 2015
Copilul tau cum face baie?
July 30, 2015
Arata tot

”Lasa-l, ca e copil!”

Cred ca ați auzit de foarte multe ori aceste cuvinte de la persoane, care, cel mai probabil nu au copii sau, dacă au, nu se gândesc cu atenție la efectele pe care acțiunile lor și ale copiilor lor le au pe termen lung. ”Lasă-l, că e copil!” e o scuză care nu ar trebui practic să existe. Și asta, deoarece copiii înțeleg și cooperează, dacă vorbești cu ei. Mai mult, copiii imită tot ceea ce văd, așa că e important să le arătăm modele pozitive și să îi învățăm de mici ceea ce este bine și corect.

Azi vreau să vorbim despre trei situații care îmi stau mie pe creier, situații în care adulții folosesc expresia asta: ”Lasă-l, că e copil!”:

Lasă-l să facă pipi și caca pe stradă, că e copil!

Dragi părinți, bunici și bone, care ieșiți cu cei mici la plimbare, să știți că pipi și caca de copil înseamnă tot ceva dizgrațios și urât mirositor, care nu ar trebui să se afle în mijlocul străzii, în parcuri sau lângă gardul blocului. Și în nici un caz pentru scuza penibilă că ”E copil”. Va învăța că e ceva absolut normal să îți faci nevoile acolo unde te apucă, chiar dacă e spațiu public, lucru care nu este deloc igienic și corect.

Lasă-l să câștige, că e copil!

Am văzut părinți care își lăsau copiii să câștige la diferite jocuri, doar ca să se bucure că au câștigat. Ghici ce? În viață nu vor câștiga de fiecare dată și nu va fi întotdeauna cineva care să îi lase să câștige, doar ca să se simtă bine. Și atunci, dezamăgirea e de zece ori mai mare. În plus, nu va mai fi sigur de propriile puteri și nici nu va mai avea încredere în tine. Lasă-l în schimb să învețe ce înseamnă fair-play și că în viață câștigi, dar și pierzi.

Lasă-l în pace, că e copil!

Am auzit-o la unii adulți care îi sfătuiesc pe părinți să nu își pună copiii la muncă. Și nu mă refer aici la exploatarea copiilor prin muncă, ci la a-ți învăța copilul de mic să își strângă farfuria din față și să o spele, să își pună rufele murdare în coș, să strângă mizeria de pe jos, să își facă patul și să ajute la lucrurile esențiale din casă. Dacă vrei un copil independent, care se va descurca oricând în viață, lasă-l să facă aceste lucruri. Dacă îl lași în pace și faci tu în locul lui, atunci așteaptă-te să stea mereu după fusta ta, neajutorat și neștiind ce să facă.

Foto: 1ms.net

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericita, mereu cu zambetul in dotare. Sunt mama Rebecai, o fetita zambareata, nascuta fix pe 1 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *