Si eroii au nevoie de lumina

copil independent
Cum poti sa ai un copil independent si increzator?
August 27, 2016
Sa radem cu… Rebeca! RebePerle – partea l
September 3, 2016
Arata tot

Si eroii au nevoie de lumina

lumina

Mai țineți minte când erați mici și vă era teamă de întuneric? Când erați transpirați sub pătură și ați fi dat orice să ajungeți mai repede la un corp de iluminat? Când voiați să mergeți noaptea la toaletă, dar vă îngrozea ideea de a merge pe întuneric?

Adevărul e că noi am făcut parte din acea generație căreia i s-a băgat în cap că, dacă nu doarme sau dacă nu e cuminte, vine bau-bau! Și de aici până la înflorirea poveștii cu ajutorul unei imaginații bogate de copil era doar un pas mic. Și ce mai povești apăreau în căpușorul nostru! Alimentate și cu ceva desene animate sau filme și frica era deja garantată!

Evident, nu avem o lampă pe care să o ținem deschisă toată noaptea, pentru că am învățat-o pe Rebeca de mică să doarmă fără nici o sursă de lumină, dar avem în fiecare cameră câte un corp de iluminat în apropierea patului, pe care să îl aprindem în caz de nevoie. Dau o oarecare siguranță copilului, care știe că sunt acolo și că le pot aprinde, dacă au nevoie de ele. Recomand cu precădere niște lămpi simpatice, colorate sau cu personaje, în jurul căreia să creați o poveste atractivă pentru cei mici. Adică așa cum sunt sunt și corpurile de iluminat marca Disney pentru copii de aici.

Am observat că Rebeca nu avea probleme cu întunericul atunci când era mai mică. Trecea dintr-o cameră luminată într-una întunecată, fără nici o frică. Acum, în schimb, își aprinde luminile, iar când o întreb de ce le aprinde se uită ciudat la mine și răspunde răspicat ”Pentru că e întuneric!”. M-am gândit inițial să o învăț să meargă pe întuneric și să nu îi fie teamă, dar mi-am dat seama că și mie îmi este teamă să merg pe întuneric și că este, practic, o temere normală. Așa cum ne place nouă să știm, avem acolo acel corp de iluminat, care ne dă siguranță și încredere și care mai diminuează din frică.

Chiar dacă am învățat-o pe Rebeca noastră că nu există Bau-Bau și alte creaturi de genul acesta, îmi dau seama că, totuși, un sâmbure de teamă există, oricât ar fi ea de curajoasă. Și nouă ne este teamă, care suntem adulți și știm sigur că nu există astfel de pericole, darămite un copil mic, care vede lumea cu totul alți ochi și care își imaginează altfel lucrurile din jurul său. Rebeca are momente când își imaginează că este unul dintre personajele din ”Eroi în pijama”, de exemplu. Așa că stă în picioare în pat, ridică pumnul în sus și strigă tare ”Pijamalele noi le luăm și noaptea lumea salvăm!”. Și orice erou are nevoie și de lumină, ca să poată salva lumea, nu-i așa?

Foto: youtube.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericita, mereu cu zambetul in dotare. Sunt mama Rebecai, o fetita zambareata, nascuta fix pe 1 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.