Cand sprancenele se ridica si ochii se dau peste cap

Copii crescuti cu blandete – Cum sa ne crestem copiii lansandu-ne indrumati de ei
July 1, 2015
Va saluta Vlad din burtica!
July 3, 2015
Arata tot

Cand sprancenele se ridica si ochii se dau peste cap

Zilele trecute eram cu Rebeca într-un parc de copii. În afară de un bebeluș care dormea în brațele mamei sale, Rebeca era cea mai mică de acolo (un an și o lună). De fiecare dată când fiică-mea se joacă, o las să experimenteze și să se joace așa cum își dorește. Adică, o las să își bage mâinile în nisip, să se cațere peste tot, să stea în fund, să se dea în scrânciob și așa mai departe. Stau în preajma ei și intervin doar dacă ea îmi cere ajutorul sau dacă vrea ea să mă implic în jocul ei. Și asta, pentru că vreau să îi dezvolt încrederea în sine, curiozitatea, dezinvoltura și dorința de explorare. Și lucrurile merg perfect!

Însă, nu de aceeași părere sunt și ceilalți părinți din parc. Acei părinți care strigau la copii de 5-6 ani ”Nu mai alerga, ajunge, că transpiri!” sau ”Nu te cățăra acolo, că o să cazi!” sau ”Nu sta pe jos, că te murdărești”. Cum Rebeca încă deslușește tainele mersului, evident, alergând pe acolo, a căzut. Eu, ca de obicei, nu am avut nici o reacție de a mă panica și de a alerga să o ridic înspăimântată. Așa că fiică-mea s-a ridicat fără să spună nimic și și-a continuat joaca, cu zâmbetul pe buze. Moment în care ceilalți părinți care ne priveau au dat dezaprobator din cap, ca și cum eu am lăsat-o pe fiică-mea să cadă și, deci, să se lovească și să se murdărească, și nici măcar nu m-am dus să o ridic, să o șterg de praf și să o cert că nu a fost atentă, și uite ce părinte denaturat sunt eu.

Dar, dacă părinții ar încerca să se relaxeze măcar un pic, să aibă un dram de încredere în copiii lor și să pună fericirea copilului înainte de lucruri banale ca haine curate și picioare fără vânătăi, poate și copiii aceia ar fi un pic mai zâmbitori și mai cooperanți.

Dragi părinți cu sprâncene ridicate și ochi dați peste cap, care vă țineți copiii în globuri de sticlă, ca să nu pățească ceva, și care vă uitați dezaprobator la dezinvoltura fiică-mii și la relaxarea mea, să știți că fericirea fiică-mii e pe primul loc. Așa că, pe principiul ”Lăsați copiii să se joace liber!”, restul e can-can!

Foto: lizandravega.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericita, mereu cu zambetul in dotare. Sunt mama Rebecai, o fetita zambareata, nascuta fix pe 1 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.